Prinses Irene Muziekvereniging

Officieel opgericht op 1 augustus 1945, met alleen een harmonieorkest met 45 leden. Tegenwoordig heeft de vereniging zo’n 150 leden, spelend in vier onderdelen. De wortels van “Prinses Irene” gaan echter terug tot 1892. Het Eerste Huizer Fanfarecorps werd opgericht. Later veranderde dit in harmonieorkest “De Eendracht”.

In 1911 werd het Christelijk Fanfarecorps Huizen opgericht. Ook dit orkest veranderde in harmonieorkest met de naam Christelijk Harmoniecorps “Prinses Juliana”.

Beide orkesten zijn na de oorlog samengegaan in één orkest: “Prinses Irene”.

Dus eigenlijk al ruim een eeuw zorg dragend voor de muzikale omlijsting van tal van evenementen in en om de Gemeente Huizen!

Een aantal van onze onderdelen:

Het Harmonieorkest speelt al ruim 25 jaar in de 1e divisie.
Er wordt een gevarieerd repertoire gespeeld, van typische concourswerken tot musicalarrangementen. Het orkest telt zo’n 50 leden. Uitdagingen gaat dit orkest graag aan. Het orkest geeft meerdere concerten per seizoen. Vooral bij het nieuwjaarsconcert wordt thematisch vaak verrassend uitgepakt. Het Harmonieorkest heeft regelmatig opgetreden met bekende nationale en regionale artiesten. Zo heeft het orkest al eens samengewerkt met Margiet Eshuijs, het Willem
Breuker Kollektief, Ernst Daniël Smit, Ani Avramova (pianist), Arno Stoffelsma (klarinettist Het Gelders Orkest), jazz violist Tim Kliphuis, flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en beiaardier Boudewijn Zwart.

Heeft u belangstelling en speelt u minimaal op C-niveau, dan is het Harmonieorkest van Prinses Irene misschien wel wat voor u. Er is plaats voor verschillende instrumenten.

Koperensemble Princess Brass bestaat uit een groep van ongeveer 10 koperblazers. De muziek die Princess Brass speelt, is veelzijdig, van lichte ensemblemuziek, gedragen muziek en koraalachtige muziek. Princess Brass biedt net dat beetje meer en is een goede mogelijkheid om de individuele kwaliteiten te vergroten. Het komt aan op samenspel, want dat is juist zo belangrijk in een kleine groep. Speelt een muzikant een noot of een accent niet, dan wordt dit in deze kleine groep direct opgemerkt! Princess Brass is regelmatig te horen en te zien in Huizen maar is ook daar buiten geen onbekende.

Het Clarinet Choir bestaat nu ruim 10 jaar en is een gedreven groep gevorderde klarinettisten in allerlei stemmingen.

Er wordt met veel enthousiasme gemusiceerd. Het repertoire is zeer afwisselend.

Een repetitieperiode wordt meestal afgesloten met een concert.

Regelmatig wordt met een solist gespeeld .

Ook in combinatie met andere ensembles worden concerten gegeven.

Flute Choir Silver Sound bestaat enkel uit dwarsfluiten, waarbij hier naast de c-fluit, de piccolo en de altfluit gespeeld worden. Graag zouden wij ook nog een basfluit erbij willen hebben.

Wij zijn momenteel met ongeveer 10 leden. Het zou leuk zijn als wij het ensemble door andere geïnteresseerde dwarsfluitisten kunnen uitbreiden.

Het Flute Choir Silver Sound speelt op de voorjaars- en najaarsconcerten van de vereniging, maar bij aanbod spelen wij ook graag nog op andere gelegenheden.
Ons muziekrepertoire gaat van barok muziek tot moderne muziek, zoals folkloristische themata en pop/jazzstukken.